ga naar de hoofdinhoud

Terugkoppeling: vergadering cao-tafel juni

Na het werkbezoek door sociale partners op 7 juni 2023 aan het hoogheemraadschap van Delfland te volgde op 14 juni het laatste cao-overleg voor de zomer. Er is met name gesproken over openstaande acties en voorstellen over afspraken die nog moesten worden afgerond. In dit bericht een samenvatting van de besproken punten.

Regeling vervroegde uittreding

Er is onder andere afgesproken te inventariseren welke maatwerkafspraken er over de regeling vervroegde uittreding (RVU) zijn/worden gemaakt in de sector. Deze inventarisatie wordt op korte termijn uitgevoerd ten behoeve van het cao-overleg in de 2e helft van het jaar.

IKB

Er wordt opnieuw en al langer gesproken over de berekening van het IKB-uurloon. Hierover is extern juridisch advies ingewonnen. Dit advies wordt met een expertgroep besproken alvorens definitieve afspraken te maken. Er is afgesproken in de cao Werken voor waterschappen het artikel over de IKB doelen uit te breiden met een lid dat het mogelijk maakt om in overleg met de arbeidsvoorwaardencommissie of het lokaal overleg 'eigen' doelen aan het IKB toe te voegen.

Loondoorbetaling ouderschapsverlof

Het gesprek over loondoorbetaling ouderschapsverlof gedurende week 10 tot en met 13 wordt voortgezet nadat er duidelijkheid is over de financiële consequenties voor werkgevers.

Ontziemaatregel fysiek verzwarende omstandigheden

Verder is gesproken over de Q&A ontziemaatregel fysiek verzwarende omstandigheden. Er is overeenstemming bereikt over een aantal punten waar discussie over was. Het uitgangspunt is en blijft: als je werkt, kun je gebruik maken van de ontziemaatregel; als je niet (meer) werkt, dan kun je geen gebruik maken van de ontziemaatregel. De aangevulde Q&A is binnenkort beschikbaar.

> Lees meer over de ontziemaatregel

Wachtdienst(vergoeding)

De paritaire werkgroep Wachtdienst, Onregelmatige dienst en Ploegendienst (WOP) heeft overeenstemming over hun advies voor het cao-overleg. Er is onder andere een inventarisatie gedaan in de sector wie er wachtdienst hebben en dat laat een veelheid van functies zien. Die hoeveelheid en grote variatie in functies leidt tot discussies over onder andere de zwaarte van de wachtdienst en als gevolg daarvan discussie over de (hoogte van de) vergoeding. Daarnaast heeft bureau Bartels een onderzoek uitgevoerd onder cao’s van andere sectoren om te kunnen vergelijken met de cao Werken voor waterschappen. Op basis van de inventarisatie en het onderzoek heeft de werkgroep een advies geschreven. De leden van de werkgroep hebben niet op alle onderdelen overeenstemming bereikt. Er wordt een bespreeknotitie voorbereid voor het cao-overleg na de zomer.

Vooruitblik

Op korte termijn ontvangen de leden een brief met de afgesproken cao-wijzigingen die 1 september 2023 in gaan. Het eerstvolgende cao-overleg is op 27 september.