ga naar de hoofdinhoud

Terugkoppeling: vergadering cao-tafel april

Op 5 april was het cao-overleg over de cao Werken voor waterschappen. In dit overleg komen allerlei thema’s ter sprake die verband houden met onze cao. Dit keer is er onder andere gesproken over de geschillencommissie, de jongerenbijeenkomst, werkgroepen en signalen uit de achterban.

Jongerenbijeenkomst

Naar aanleiding van de jongerenbijeenkomst op 14 februari, is het verslag met actiepunten van die bijeenkomst besproken. De Kring Directeuren Waterschappen (KDW) nodigt de jongeren ook uit om met hen in gesprek te gaan over hun bevindingen. Omdat de bijeenkomst zo goed is bevallen, wordt na de zomer het gesprek tussen de jongeren en de sociale partners voortgezet. Over onder andere eigen regie op basis van de cao en ideeën voor vergroening van de cao.

> Een kort verslag van de jongerenbijeenkomst

IKB-uurloon

Sinds 1 januari 2021 is afgesproken dat de waarde van een IKB-uurloon bij koop, opname of verkoop gebaseerd is op salaris + IKB + toelagen. Zodat er zowel voor werkgever als werknemer geen sprake is van voor- of nadeel. In de praktijk blijkt echter dat dit toch nadelige gevolgen kan hebben in bepaalde situaties. Om die reden is er opnieuw gesproken over de waarde van een IKB-uurloon. En afgesproken de verschillende mogelijkheden om de waarde te bepalen voor te leggen aan arbeidsjuristen en specialisten met de vraag hierover advies te geven. Zowel de vakbonden als de werkgevers willen dit punt snel opgehelderd krijgen.

Beëindiging geschillencommissie

Bij instelling van de geschillencommissie is besloten dat deze voor 3 jaar zou zijn. Deze 3 jaar zijn eind 2022 afgelopen. Er wordt in dat kader een brief van en door sociale partners naar de leden gestuurd. Verder is afgesproken aan het eind van dit jaar te inventariseren of en zo ja, welke geschillen er zijn geweest. De inventarisatie wordt door sociale partners gebruikt voor een vervolggesprek over de wijze waarop met deze geschillen kan worden omgegaan.

Uit de werkgroepen

De werkgroep cao-teksten heeft haar werkzaamheden afgerond. De nieuwe cao-teksten en transponeringstabellen verschijnen in mei op de website.

De werkgroep Duurzame Inzetbaarheid heeft de werkzaamheden om meer werknemers die werken onder fysiek verzwarende omstandigheden de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van de al langer bestaande ontziemaatregel afgerond. De leden hebben een hierover een brief ontvangen met onder andere een procesbeschrijving hoe werknemers hier gebruik van kunnen maken.

De werkgroep Wachtdienst, Onregelmatige dienst en Ploegendienst bespreekt binnenkort hun conceptadvies. Als daar in de werkgroep overeenstemming over is, wordt het advies voorgelegd aan sociale partners.

Over de cao-tafel

Vertegenwoordigers van de werkgevers die zijn aangesloten bij de Vwvw en de vakbonden FNV en CNV schetsen in het cao-overleg samen een beeld waartoe de sector waterschappen zich zou moeten ontwikkelen. Op basis hiervan worden afspraken gemaakt voor de volgende cao. Het volgende overleg is op 7 juni 2023.